onsdag 30 mars 2011

Bankerna försämrar
Bankerna gör jättevinster genom sina stora räntemarginaler. Samtidigt sparar de genom att här och var ta bort kontanthanteringen på sina kontor.
  Detta drabbar inte minst äldre människor som inte lever i bankernas datoriserade värld. 1.000.000 svenskar över 50 saknar internetkoppling.
  PRO i Vallentuna har skrivit insändare där man protesterar mot att det inte längre går att ta ut eller sätta in kontanter på den lokala Nordeabanken.
Nordea hänvisar till ICA:s och Coops butiker och till  Nordea i inte helt närbelägna Täby Centrum.
  Det är uppenbart att Nordea  och andra banker struntar i vissa kunder. En proteståtgärd kan vara att flytta pengarna till Coopbanken eller ICA-banken. Där är både servicen och räntan bättre än hos de vanliga banker som helt slopat kontanthanteringen.

Mars 2011

söndag 20 mars 2011

Sverige - ett korrumperat land?
Svaret på min ledande rubrikfråga är JA. Men med nedanstående tilllägg.
  Det finns säkert länder som är värre än Sverige - det har kommit en del häpnadsväckande rapporter utifrån.
  Men  det som har kommit fram om kommuner som Göteborg och Solna oroar. Liksom  att fastighetsdirektören i Stockholm fick fuska ostört under ganska lång tid. Anmärkningsvärt för övrigt att så lite uppdagats i Stockholm - liksom i Malmö.

Vattenfall
Så har vi detta med Vattenfall, en koncern som ägs av medborgarna/skattebetalarna. Styrelseordföranden Lars Westerberg fick kicken efter att i lönndom ha gett den ett år i förtid avgående verkställande direktören  Lars G Josefson 12 miljoner i avgångsvederlag. För ett år. Vänskapskorruption? Eller vad kan det annars kallas? Och vilka är  de "sakliga" motiven för hemligstämpel?  Bör man inte flytta den hemligstämplande personalchefen till en säker plats. Styrelsens roll i det hela är oklar.
  Det bör noteras att Westerberg är en s.k. betrodd person med ett flertal styrelseuppdrag. Vad har hänt i hans övriga fögderier?

Toppen på ett isberg
Bra att dessa fall har upptäckts. Men då uppstår förstås följdfrågorna: Är detta toppen på ett isberg? Finns det många fler fall? Jag befarar att svaret är JA.
  Ett problem är att det i näringslivet och de offentliga(?) förvaltningarna finns en "kultur" att man ska skydda och premiera varandra. Får jag det styrelsejobbet, så fixar jag det här åt dig. Jag blundar om du blundar.
  En osäkerhetsfaktor är revisorernas roll. Det som har kommit fram om en del revisorer i det privata näringslivet är oroväckande. Det verkar vara som så att den som betalar mig är jag snäll mot. Då uppstår frågan hur det står till med revisorernas arbete inom den offentliga sektorn. Där betalar man också stora summor till externa revisorer.
  Då kommer förstås denna fråga: hur effektiva är då de förtroendevalda revisorerna (lekmännen)? 
  Man behöver inte vara visionär för att ana att det kommer fler avslöjanden om korruptionen i Sverige. 
  Men det avgörande är ändå detta: Vad gör man åt korruptionen? Vad gör direktörer och styrelseledamöter?  Och revisorer? Frågorna gäller båda den privata och den offentliga sektorn.
Mars 2011

fredag 18 mars 2011

Flygförbud - men det är sent
Äntligen har FN rest på sig och inför en flygförbudszon över Libyen. Men det är sent. Tragiskt att Khadaffiregimen har hunnit döda och tortera så många.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4407666

18 mars 2011

torsdag 17 mars 2011

Libyen en tragedi
Det är sorgligt att FN fortfarande inte kommit fram ens till ett flygförbud över Libyen. Nu rycker Khadaffis styrkor allt närmare rebellfästet Benghazi. 
  Diktatorns vapenmakt överlägsen och man kan föreställa sig vad som kommer att hända. Khadaffi är beredd till skoningslöst bombande och skjutande. Och rapporterna från andra städer om tortyr är skrämmande.
   I FN handlar det framför allt om att en diktatur stöder en annan. Kina har har hittills envist hänvisat till sin vetorätt i säkerhetsrådet.  Detta måste rimligen aktualisera frågan om vetorätten ska avskaffas eller åtminstone förändras.

17  mars 2011

söndag 13 mars 2011

Forsmark också osäkert
En av kärnkraftens akilleshälar är att anläggningarna lagts vid hav. Detta för att man kontinuerligt behöver vatten för kylning.
   Märkligt att Japan placerat många av sina reaktorer på "fel" kust. Kanske trodde man att det som hänt inte kunde hända. Men det som hänt är en varningssignal till världen. Även till Sverige, där exempelvis vi stockholmare som bor 10 mil fågelvägen från den illa skötta anläggningen i Forsmark, inte kan känna oss säkra. Forsmark ligger i ett skalvkänsligt område. Och där vill man förvara radioaktivt avfall i evighet. 

   Maila till SKB och protestera! http://www.greenpeace.org/sweden/mejla-skb
Mars 2011

fredag 11 mars 2011

Juholts olikhet kan vara en styrka
Jag gillar inte Håkan Juholts agerande mot  Mona Sahlin - även om det handlade om att betala för gammal ost. 
Men positivt för Socialdemokraterna kan vara att han blir en tydlig motpol till Reinfeldt. Politik, temperament, humor, retorik och utseende. 
Men om han är en solokörare, hur ska det då gå att samarbeta med flera av konkurrenterna till det jobb han med säkerhet får?