fredag 2 oktober 2009


När detta skrivs finns det mer än 2 miljoner invånare i Stockholms län. Ökningen går mycket snabbare än planerarna trott. Stockholmsregionen måste vara underbar.

På ett politikermöte nyligen i landstinget diskuterades framtida investeringar. En deltagare trodde att befolkningsökningen kan bli 20.000 per år i Stockholms län.

Det var nog årets regionpolitiska önsketänkande.

Det kräver nämligen att en fredsängel flyger fram över världen och att norrlänningar, skåningar etc. stannar där de är och inte dras till magneten Stockholm.

Faktum är – oavsett vad vi tycker – att befolkningen i Stockholms län under första halvåret ökade med 17.633 personer till 1.998.896. Fortsätter det så blir det kring 35.000 hela 2009.

Den dystra sanningen är att investeringarna i samhällsnytta inte alls hänger med i den utvecklingen. Trots att vi under 2000-talet varit rikare än någonsin har vi investerat lite i exempelvis utbyggnaden av sjukvård och kollektivtrafik.

Sedan Tvärbanan nådde Sickla Udde 2002 har man inte kunnat inviga en enda ny spårsträcka i länet. Detta samtidigt som befolkningen ökat med över 100.000 personer.

Däremot har satsningen på biltrafiken varit intensiv. Vägar har breddats och tunnlar har byggts för många miljarder. Bland annat togs Södra länken i drift 2004.

Antalet sängplatser inom sjukvården är så få att Stockholms läns landsting hotas av böter för överbeläggning. Korridorvård.

I detta länge planerar en stor majoritet för en ny miljardrullning i form av motorvägstunneln Förbifart Stockholm.

Något är sjukt…

www.askensten.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar