torsdag 30 september 2010

Hur korrumperat är det fina landet?

När delar av Göteborgs näringsliv och kommun är så korrumperade, hur är det då med resten av Göteborg? Och Sverige?
Om det stämmer att Sverige är en av de allra minst korrumperade nationerna i världen, hur är det då med resten av världen?

Sept 2010

tisdag 28 september 2010

De rödgrönas onödiga valförlust

Att alliansen vann kampen om väljarna berodde inte enbart på de borgerliga partiernas egen styrka. Det fanns också svaga punkter på den rödgröna sidan som gjorde att det gick som det gick:

  1. De tre rödgröna gick i armkrok och alla tappade profileringen.
  2. Den ideologiska fördunklingen gjorde att man inte såg riskerna med RUT.
   3. Oklarheten om fastighetsskatten med den för väljarna diffusa kopplingen till förmögenhetsskatten gjorde att många valde det tydligare alliansalternativet.
  3. Det positiva ställningstagandet om ROT kom för sent.
  4. Utförsäkringarna togs upp lite för sent i spurten.
  5. Segregationen "glömdes" - till glädje för SD som kom lindrigt utan eftersom man inte behövde debattera.
  6. LO syntes inte mycket i debatten - pensionsskandalen hade desarmerat LO-ordföranden och mer än hälften av hennes medlemmar röstade  med alliansen eller låg på soffan.

    Positivt för S, V och MP var att alla partierna fick mer kompletta program genom samarbetet. Nu gäller det förstås för de rödgröna att stå upp gemensamt för de avgivna vallöftena. Men sen måste var och en spela sina egna kort - annars vinner allianspartierna också 2014.
  Sept 2010

söndag 26 september 2010

Vad gör lärarna och föräldrarna?

Arbetsmiljön har egentligen aldrig ansetts speciellt viktig av beslutsfattarna.
Det drabbar alla anställda. Men speciellt lärarna – och därmed förstås eleverna, varav många p.g.a. sin ålder och annat är speciellt känsliga.
Varför gör inte lärarna revolt mot överfyllda undervisningsrum och dålig ventilation? Och vad gör föräldrarna?
   Politikerna har jag nästan gett upp hoppet om i dessa sammanhang.

lördag 18 september 2010

Från välfärd till ofärd

Fredrik Reinfeldt sa i den avslutande TV-debatten att han vill "säkra välfärden". Det vill han bland annat göra genom ytterligare en riktad skattesänkning enbart till de som förvärvsarbetar.

Alliansregeringen har i själva verket finansierat en del av sina tidigare skattesänkningar genom att också sänka välfärden. Pensionärer, sjuka, arbetslösa och utförsäkrade har fått det ekonomiskt mycket sämre.

Men det inte bara en fråga om ekonomi. Det handlar om en känslokall människohantering. Ett aktuellt exempel är den dödssjuka Annica Holmquist som enligt Försäkringskassans bedömning ska kunna arbeta och därför inte ska ha någon sjukersättning. Hon hänvisas till socialtjänsten som vill att hon ska sälja sin lägenhet och flytta.

Annicas fall har lett till en s.k. bloggbävning. Hemsidan hos Annicas dotter Emelie har fått omkring 100.000 läsare och massor av bloggare har tagit upp den tragiska historien. Och traditionella media har följt upp.

Detta är bara ett exempel av många på hur alliansens politik omvandlar välfärd till ofärd. Här är länken till Emelies blogg: http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html


Det är  pinsamt när Fredrik Reinfeldt skyller detta på Försäkringskassan. Pinsamt därför att Försäkringskassan arbetar enligt direktiv som man  har fått just från Reinfeldts regering.
 
Detta har pågått månad efter månad. Varför har regeringen inte satt ner foten om man verkligen vill att sjuka människor ska behandlas som sjuka?


Hur länge ska det få fortsätta?

Sept 2010

onsdag 15 september 2010

Bakslag för hjärtlösheten

Bra att hjärtlösheten när det gäller hyrorna i särskilda boenden har råkat ut för ett domstolsbakslag i Stockholm. Tänk om de beslutande politikerna skulle ha behövt leva under sådana villkor som gäller för bl.a. funktionshindrade personer. Hyresvärd är i de allra flesta fallen det kommunala bolaget Micasa.
Sept 2010

lördag 11 september 2010

Våra äldre har blivit värdefulla

Våra pensionärer har varit en eftersatt grupp under många år. Nu är de nästan 1/4 av de röstberättigade och det har skapat nervositet här och var i partierna. Löftena har kommit  tätt och det har  framför allt handlat om att sänka skatten just för pensionärerna.
  Skattesänkningen är mycket viktig, både ekonomiskt och rättvisemässigt, om man anser att alla ska betala samma skatt vid samma inkomst. Budgivningen är ganska likartad. Men principiellt finns en viktig skillnad:  S, V och MP anser skattegapet  mellan pensionärer och förvärvsarbetande helt ska tas bort. Det anser däremot inte alliansen.
   Men straffskatten på pensionärer är bara den ena sidan av myntet. Det finns helt andra problem också, nämligen när det gäller vård och omsorg.
   Nu har de rödgröna kommit med ett intressant åtgärdspaket som man vill genomföra under 2011-014. Några exempel:
¤ Max 100 kr i timmen för hemtjänst.
¤ Bättre mat.
¤ Bättre tandvård
¤ Hemläkarbilar
¤ Lag mot felmedicinering.
¤ Höjt bostadstilllägg pensionärer med låg inkomst.

Den verkliga arbetslösheten

Enligt en tidningsbilaga från Den Nya Välfärden är  sanningen den att arbetslösheten är uppe i 17,2 procent. Det är dubbelt så mycket som den officiella siffran 8,3. Det innebär att 830.000 befinner sig i utanförskap, skriver DNV (som anses höra hemma på den borgerliga sidan).
   I åldrarna 18-24 är arbetslösheten 42,5 procent (mot officiella 28). Antalet arbetslösa och sysselsatta har ökat den här mandatperioden. Antalet sysselsatta påverkas av att arbetskraften ökat med 150.000 personer.
   Anders Borg & Co gillar förstås inte DNV:s siffror. Regeringen kan i valspurten framstå som statistikfifflare i det som enligt väljarna är den viktigaste frågan: sysselsättningen.
  Sept 2010

torsdag 9 september 2010

Demensskandalen

Efter demensreportaget ska Piteå kommun plötsligt anställa 15 nya personer inom äldreomsorgen. Äntligen... 
  Dock är det märkligt att det ska behövas ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning för att ordna detta. Ett par intressanta frågor: Vilken syn har de styrande politikerna i Piteå på våra äldre? Om man kan behandla hjälplösa dementa personer på detta sätt, hur gör man då med andra?
  Ytterligare en fråga: Hur stort är mörkertalet? Enligt Socialstyrelsen är den svenska äldreomsorgen till stora delar så organiserad att den är olaglig.
  Den ansvariga ministern har tydligen svårt att bestämma sig om det ska vara krav på minibemanning.
Det vankelmodet är svårbegripligt mot bakgrund av att minibemanningen här och var är så låg att den inte finns. Den är alltså lika med noll.
  Här måste politikerna i riksdagen och  alla kommuner ta ett rejält kliv framåt och sätta ner foten. Äldreboenden som är obemannade nattetid är något helt oacceptabelt.
  Fler frågor hopar sig: Hur har upphandlingen skett av demensvården i Piteå? Är det tjänstemännen som gjort det på egen hand? Har politikerna inte lagt sig i?
  Oavsett svaren så är det politikerna som har det yttersta ansvaret. Kanske blir de bättre på att ta det nu. Åtminstone i Piteå.
                                                                 Sept 2010

måndag 6 september 2010

Belysningen på dag och natt

Det sägs att elpriserna är för höga. Men det tycks i så fall inte vara något problem i det här huset på Tulegatan 2 A i Stockholm.
 Här är belysningen på dag och natt i delar av huset.
 Jag frågade en person i huset varför det är så. -Dom glömmer släcka - så enkelt är det, sa han. 

Trafiksäkerhet - Stockholm sämre än Göteborg

Polisen gjorde nyligen hastighetskontroller på en del av de hundratusentals ställen i landet där oskyddade trafikanter rör sig. Drygt 10.000 fortkörare åkte fast i denna begränsade kontroll.
Trafiksäkerhetsorganisationen NTF konstaterar: En fotgängare som blir påkörd av en bil som håller 30 km i timmen överlever i 9 fall av 10. Men om bilen kör i 50 dör den gående i 9 fall av 10.
Detta är de flesta trafikpolitiker medvetna om. Men i Stockholms stadshus struntar man i det. TrafikOsäkerheten är stor i huvudstaden - Göteborg är mycket duktigare på att skydda gående och cyklister trafikanter.
I Stockholm är bilarna prioriterade. Ett exempel på detta är att man har 50 km i timmen på de mest olycksdrabbade gatorna medan det är 30 på en del lugnare gator. Om man verkligen vill minska olyckorna, varför har man då inte 30 också på de farligaste gatorna?
Till detta kommer de ansvariga myndigheternas mycket begränsade intresse för trafiksäkerheten. Det gäller nu framför allt statliga Trafikverket som har efterträtt nedlagda Vägverket. Investeringarna i säkerhet utgör bara en liten del av alla de miljarder som läggs på att öka biltrafikens framkomlighet. Vad säger detta om viljeinriktningen?
Sept 2010