torsdag 9 september 2010

Demensskandalen

Efter demensreportaget ska Piteå kommun plötsligt anställa 15 nya personer inom äldreomsorgen. Äntligen... 
  Dock är det märkligt att det ska behövas ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning för att ordna detta. Ett par intressanta frågor: Vilken syn har de styrande politikerna i Piteå på våra äldre? Om man kan behandla hjälplösa dementa personer på detta sätt, hur gör man då med andra?
  Ytterligare en fråga: Hur stort är mörkertalet? Enligt Socialstyrelsen är den svenska äldreomsorgen till stora delar så organiserad att den är olaglig.
  Den ansvariga ministern har tydligen svårt att bestämma sig om det ska vara krav på minibemanning.
Det vankelmodet är svårbegripligt mot bakgrund av att minibemanningen här och var är så låg att den inte finns. Den är alltså lika med noll.
  Här måste politikerna i riksdagen och  alla kommuner ta ett rejält kliv framåt och sätta ner foten. Äldreboenden som är obemannade nattetid är något helt oacceptabelt.
  Fler frågor hopar sig: Hur har upphandlingen skett av demensvården i Piteå? Är det tjänstemännen som gjort det på egen hand? Har politikerna inte lagt sig i?
  Oavsett svaren så är det politikerna som har det yttersta ansvaret. Kanske blir de bättre på att ta det nu. Åtminstone i Piteå.
                                                                 Sept 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar